Nieprofesjonalna obsługa szkody i bardzo słaba komunikacja
Moje doświadczenie z obsługą szkody w tej firmie jest niestety bardzo negatywne.
Chronologia sprawy:
• 12.01.2026 – zgłoszenie szkody.
• Po pewnym czasie otrzymałem odmowę wypłaty odszkodowania opartą na argumentach, które w mojej ocenie nie zostały rzetelnie uzasadnione.
• W trakcie dalszej korespondencji pojawiły się twierdzenia, że część dokumentów nie została wcześniej dostarczona, mimo że były one przekazywane.
• 10.02.2026 – złożyłem formalną reklamację.
• 12.02.2026 – według firmy odpowiedź została wysłana listownie.
• Dopiero później zostałem poinformowany, że odpowiedź ma być przekazana także e-mailem.
Odpowiedź na reklamację w praktyce powtórzyła wcześniejsze stanowisko i nie odniosła się w sposób merytoryczny do wszystkich przedstawionych argumentów. W efekcie klient pozostaje bez realnego wyjaśnienia sprawy.
Cały proces sprawiał wrażenie braku przejrzystości i konsekwencji w komunikacji z klientem.
W związku z tym sprawa została przekazana do Rzecznika Finansowego w celu niezależnej analizy.
Mam nadzieję, że firma ponownie przeanalizuje tę sprawę i poprawi standard obsługi klientów.
UPDATE 17-3-2026
Chciałbym jednak doprecyzować kilka faktów, ponieważ przedstawiona odpowiedź jest bardzo ogólna i nie odnosi się do konkretów mojej sprawy.
• 23.12.2025 – przesłałem wymagane dokumenty.
• 16.01.2026 – zostałem poinformowany, że dokumenty nie zostały otrzymane.
• 23.01.2026 – po ponownym przesłaniu dokumentów otrzymałem potwierdzenie ich otrzymania.
• 12.01.2026 – zgłoszenie szkody.
• 10.02.2026 – złożyłem formalną reklamację.
W korespondencji pojawiały się sprzeczne informacje dotyczące dokumentów oraz sposobu przekazania odpowiedzi. Dodatkowo przez dłuższy czas nie otrzymałem jasnego i merytorycznego wyjaśnienia odnoszącego się do wszystkich przedstawionych argumentów.
W związku z tym sprawa została przekazana do niezależnej analizy przez Rzecznika Finansowego. Mam nadzieję, że sprawa zostanie ponownie przeanalizowana w sposób rzetelny.

Besvarelse fra SPB Polska sp. z o.o.