GL's dobbelte svigt
I en blandingsøkonomi som den danske med en tradition for, at løn- og ansættelsesvilkår aftales mellem parterne på arbejdsmarkedet, er det i mine øjne naturligt, at der også findes en fagforening som GL, der varetager gymnasielærernes interesser. Også selv om der jo reelt er tale om gruppeegoisme, og om at gruppeegoisme er én af de ting, der presser den velfærdsstat, som langt størsteparten af befolkningen inklusiv jeg selv i vidt omfang går ind for.
Hvad der er gymnasielærernes interesser, er et spørgsmål om fortolkning. For den politiske venstrefløj er målet traditionelt primært høj løn og lav arbejdstid. Dette vækstparadigme er normalt ikke det mest centrale for mere borgerligt sindede som mig. Selvfølgelig spiller løn og arbejdstid en rolle, men herudover spiller arbejdets indhold og den faglige stolthed også ind. For eksempel vil jeg mene, at et højere adgangskrav til gymnasiet vil øge lærernes faglige stolthed og arbejdsglæde – og at det derfor burde være et naturligt krav fra GL. Men hér er antallet af arbejdspladser åbenbart det eneste, der tæller; også selv om man som lærer efterlades med flere elever, som hverken kan eller vil leve op til de faglige krav, som gymnasiet prøver at håndhæve.
Som borgerlig har jeg i mange år levet med, at GL kun delvis varetog mine overordnede interesser. Når jeg beholdt mit medlemskab, skyldtes det ren egeninteresse/egoisme: Skulle jeg personligt opleve problemer på min arbejdsplads, ja, så regnede jeg med at have en advokat, der ville hjælpe mig med at varetage mine personlige interesser. Men hér har GL svigtet fatalt. I det tidlige forår 2024 samlede jeg en række erfaringer fra mit liv som gymnasielærer i et forslag til en kronik. Hér var der bl.a. kritik af ledelsen på mit gymnasium, og jeg var i tvivl om, hvorvidt en offentliggørelse af kronikken kunne bringe min ansættelse i fare. Jeg henvendte mig derfor til GL for at få rådgivning om evt. ansættelsesretlige konsekvenser af en offentliggørelse af kronikken. Forhandlingschef Claus Schreiner Andersen afviste imidlertid denne forespørgsel med ordene, at ”GL ikke godkender læserbreve, kronikker eller lignende”. Goddag mand økseskaft! Et svar som dette er ikke en fagforening værdigt; og slet ikke en fagforening for universitetsuddannede.
Kronikken blev trykt i Information 30. april 2024, og mine hovedsynspunkter gik på arbejdsindhold (skærme, skrald og mangelfuld opgavevaretagelse). GL var kort efter ude med et læserbrev i samme avis, hvor min kronik blev stemplet som ukollegial. Hermed er min sidste rest af tålmodighed med fagforeningen ophørt, og jeg har meldt mig ud fra dags dato.
4. marts 2024