Prima rendement, maar beperkte verhandelbaarheid.
Ik Beleg zelf in meerdere fondsen van CLB Beheer en herken de frustratie van beleggers die hun participaties willen verkopen maar daar niet snel uitkomen. Dat is natuurlijk vervelend, zeker als je op een bepaald moment liever weer over je geld wilt beschikken.
Tegelijk wil ik daar wel iets tegenover zetten. In mijn ervaring is in de prospectussen steeds duidelijk vermeld dat terugkoop van participaties niet vanzelfsprekend is. Terug aanbieden kan pas na een bepaalde periode en verkoop is afhankelijk van vraag van nieuwe of bestaande beleggers. Het is dus geen spaarrekening en ook geen vrij verhandelbaar beursproduct. Dat beperkte liquiditeitsrisico hoort bij deze vorm van beleggen en is vooraf kenbaar.
Mijn eigen ervaring met CLB Beheer is dat het dividend tot nu toe correct is uitgekeerd. Het rendement ligt, afhankelijk van het fonds, in de orde van 6% tot 8% per jaar. Dat is aanzienlijk hoger dan een gewone spaarrekening, maar daar staat tegenover dat je je geld minder eenvoudig kunt vrijmaken.
Wat mij betreft beheert CLB over het algemeen degelijk vastgoed, veelal relatief modern en energiezuinig. De huidige beperkte verhandelbaarheid zegt bovendien niet noodzakelijk alles over de toekomst. Als de markt voor dit soort participaties aantrekt of er meer belangstelling van nieuwe beleggers komt, kan de verhandelbaarheid ook weer verbeteren. Maar dat blijft afhankelijk van vraag en aanbod en is dus geen zekerheid.
Dat neemt niet weg dat de communicatie over wachttijden en terugkoopmogelijkheden beter kan. Juist omdat veel beleggers op enig moment willen uitstappen, zou meer transparantie over de bestaande wachtrij en de actuele vraag naar participaties helpen.
Mijn oordeel: een serieuze beleggingsvorm met een aantrekkelijk en tot nu toe betrouwbaar uitgekeerd rendement, maar alleen geschikt voor mensen die begrijpen dat hun geld voor langere tijd vast kan zitten. Daarom vier sterren: positief over vastgoed en rendement, maar met een duidelijke kanttekening bij de beperkte verhandelbaarheid.

Besvarelse fra CLB (Credit Linked Beheer b.v.)