Fem dages Yoga ferie på Mors. I mange timer hver dag har vi arbejdet med afslapning og vejrtrækninger, som gør os bevidste på energien, der strømmer i kroppen. Og vi har arbejdet koncentreret med... Se mere

5-dages yogaferie på Mors med Laxmi og Gunnar er altid en oplevelse, der styrker både krop og sind. Masser af yoga af høj kvalitet, gode meditationsøvelser, meget dygtige, erfarne og behagelige underv... Se mere

Har deltaget mange gange i Århus Yogaskoles 5-dages kursus på Mors. Jeg har nydt den meget kvalificerede og kærligt strukturede klassiske undervisning i yoga og meditation, den lækre veganermad o... Se mere

Forfærdelig oplevelse på sommerlejren 2022. Mange følte sig uvelkomne og utilpas. Laxmi's konstant uhøflighed og voldsom beslutsomhed til at tvinge hendes "hjemmelavet trossystem" på os alle,... Se mere

3,7

Middel

Yogaretreat Nykøbing Mors

Jeg deltog på jeres yogaretreat denne weekend, og jeg ser mig nødsaget til at skrive til jer, da opholdet desværre på ingen måde levede op til mine forventninger. Jeg er klar over, at I har en tilgang til yoga, som nok er noget anderledes end den jeg foretrækker, og det har jeg fuld respekt og forståelse for. Jeg mener dog, at I kunne have gjort det mere tydeligt i jeres markedsføring, hvad det er man køber, når man deltager i jeres yogaretreat.

For det første burde I have oplyst i informationen, at der ville gå lang tid mellem måltiderne, og at der ikke var andet til morgenmad end udblødte kerner. Jeg kunne forstå, at der var et formål med dette, men havde jeg vidst det, havde jeg taget ekstra mad med, idet jeg normalt bliver meget hurtigt sulten og simpelthen ikke kunne få den morgenmad ned. De 3 bananer jeg havde taget med, rakte ikke tilstrækkeligt ud over jeres mad, og jeg lå med kvalme og hovedpine hele lørdag. Det er under al kritik, og hvis dette er meningen grunden affaldsstoffer eller kaffemangel, som I nok vil begrunde det med, så skulle det have været oplyst. Jeg meldte mig til retreatet for at gøre noget godt for mig selv, ikke for at føle mig syg.

For det andet, så følte jeg - i tråd med ovenstående - på ingen måde, at det var en “ferie” eller rekreerende”, som I beskriver på jeres hjemmeside. At vi skulle lave “karmayoga” i form af rengøring, oprydning og I ønskede vores hjælp til opvask mv. efter opholdets afslutning, var heller ikke noget jeg havde forventet. Jeg er klar over, at I skrev, at vi ville hjælpes ad med noget af det praktiske - men rengøring på badeværelser og gulvvask??! Da min veninde og jeg trak os i 2 minutter for 1) at vente på at gulvet tørrede og 2) spise en banan, grundet sult, blev der banket på vores dør af Gunnar, så vi kunne komme ud og hjælpe. Det var nærmest en følelse af at være på skolelejr.

For det tredje, så var der efter min mening alt for meget snak under undervisningen. Der blev konstant snakket under meditationen, så det var umuligt at gøre det, Gunnar bad om. Derudover var der efter min mening for mange historier om, hvad den ene og den anden yogastilling og livsform kunne helbrede. Laxmi fortalte mange historier, som var inspirerende, men der var lige rigeligt af dem, herunder om tarmskyldning, maveskyldning, hjemmehelbredelse af sygedomme mm. Der var ikke kontinuitet i yogaen, og det manglede jeg virkelig.

7. november 2017
Yogaskolen-logo

Besvarelse fra Yogaskolen

Hej Kathrine

Vi er kede af den oplevelse du havde af kurset, og samtidig glade for at du melder tilbage om det. Vi bestræber os på at beskrive kurset udførligt inden man ankommer, men det kan vi helt sikkert blive bedre til, og det kan tilbagemeldinger som din hjælpe os med, netop fordi der findes mange forskellige typer yogaretreats/yogaferier, og det bedste resultat får man jo ved at deltage på den type retreat man gerne vil med på.

INFO OM KURSERNE
Vi reklamerer med at vores yogaretreat/yogaferie er en type du skal vælge hvis du vil prøve et ophold der virker afstressende, rekreerende, og giver indre ro.
Og samtidig er i skøn natur ved strand og panorama-udsigt over Limfjorden.
Ved tilmelding sender vi herefter mødebrev og generelt infobrev om kurset (det har vi også sendt til dig en måned inden kurset, og da det ikke er kommet retur, regner vi jo med det er læst) hvor vi gennemgår kurset med klokkeslæt for de forskellige aktiviteter, hvornår der er måltider, undervisning, mm.
Vi skriver desuden at 'alle punkter lige fra undervisning, pauser, spisetider mm er nøje udvalgt og afstemt for på den letteste og mest ubesværede måde at give en virkelig grundig og virkningsfuld oplevelse (af afstressning, rekreation og indre ro) i løbet af en weekend.
Her er der enkelte der melder at det er en anden type kursus de er interesseret i, og det er vi jo glade for, hverken vi eller de er jo interesseret i at de deltager på et andet type kursus end de havde forestillet sig.
Omvendt regner vi også med at dem der så kommer jo netop er indstillet på at tage hele kurset som en samlet oplevelse, og ofte er det først den sidste dag, eller efter hjemkomst at mange kursister oplever den fulde effekt af kurset.
Enkelte gange kommer der så deltagere som har forventet et andet kursus end det vi kører, sommeren 2017 havde vi sammenlagt ca. 125 deltagere på 8 meget dejlige yogaretreats. Ud af de 125 burde et par stykker nok have meldt sig på en anden slags retreat, så vores opgave her er jo netop at få sagt tydeligt nok hvordan vores retreats kører, og det arbejder vi hele tiden på at blive bedre til, og her kan vi også bruge din tilbagemelding.

DINE OPLEVELSER
Med ovennævnte in mente forstår vi godt at du oplevede kurset lidt anderledes end du forventede, nedenfor vores kommentarer til det tre ting du nævner.
MÅLTIDER
Udover tilsendte mødebrev gennemgik vi kurset grundigt den første aften, og fortalte at man endelig skal sige til hvis man havde brug for noget ekstra at spise i mellem måltiderne, hvilket flere af de andre kursister fik. Vi har i årenes løb fået mange tilbagemeldinger om at folk er glade for maden - ja vi har haft enkelte elever der slog på glasset og holdt en tale om at maden var en af de bedste ting ved kurset. En ’bivirkning’ af maden som vi tit hører fra elever, er at de på kurset sover rigtig godt, og mange beskriver som en af de vigtigste ting de har med hjem, at de genopdager værdien af den gode søvn som en vigtig forudsætning for at undgå stress og for at have overskud og energi i hverdagen.
At enkelte kortvarigt oplever kvalme eller spændings-hovedpine er ofte fordi at man på kurset netop har mulighed for at slippe spændinger/stress man måske ikke giver sig tid til at slippe i hverdagen, og har ikke nødvendigvis noget med maden at gøre. Her snakker mange behandlere og psykologer om begrebet den første forværring, det at et problem eller ubehag tilsyneladende forværres umiddelbart inden det slipper og før velværet og forløsningen kommer. Så det er nok snarere kursets rammer der afstedkommer at man slipper spændingerne.
FÆLLES AKTIVITETER
Klassisk yoga generelt giver større velvære og mere energi, at man bruger denne energi udadvendt, gør det også lettere at få en dybere oplevelse af afspænding og meditation som vi laver efterfølgende. I den halve time vi laver fælles ting, hjælper nogle i køkkenet, andre fejer og vasker gulvet i undervisningslokalet eller toilettet, er der noget man ikke vil melder man sig på en af de andre ting.
Opvask spørger vi om nogle vil hjælpe til med, så det er ikke noget krav, men ofte er der flere der er interesserede i at hjælpe end der kan være med. Og er man ikke interesseret så undlader man jo at melde sig.
At disse aktiviteter er fælles sikrer også at man netop laver ting sammen med de andre kursus-deltagere (og hvor snakken ofte går lystigt), og det er en af de vigtigste ingredienser i at gøre et kursus som yogaretreaten til en succes for den enkelte, at man på den måde indgår i kursets sociale fællesskab.
Og endelig muliggør disse fællesaktiviteter at vi kan køre kurset med kun to lærere, hvilket gør at vi kan holde yderst rimelige priser, da sammenlignelige weekend-retreats ofte koster 3000-3500 kr., og hvor vores koster 1.750 kr., og med en rabatpris (stud./arb.led./pens.) på 1.575 kr. – priser inkluderer både undervisning, ophold og forplejning.
Så for at summere, fællesaktiviteterne muliggør:
1 At man lettere kan gå i dybden med afspænding og meditation
2 At man lettere indgår i et socialt fællesskab, som gør den enkelte glad og tryg, og at man får mere ud af kurset
3 Muliggør at vi kan tilbyde en retreat til rimelige priser.
SNAK / HISTORIER
Snak under meditation: Skal man videre end den grundlæggende mindfulness-oplevelse af nærvær, så arbejder man med en meditations-teknik (vi lærer på kurset fire forskellige teknikker i alt, for større afspænding, koncentration, mindfulness og indre ro, og for lettere kan kunne slippe også mentale spændinger og stress), hvor man bliver vejledt igennem et forløb for større indre ro og fordybelse. Vejledningen bliver let oplevet som en forstyrrelse, for enten er man der allerede med opmærksomheden og så er vejledningen unødvendig, eller også er opmærksomheden gået et andet sted hen, og det kan jo så også opleves som en forstyrrelse, det kender vi kun alt for godt.
Men effekten kommer kun ved at holder teknikken / forløbet i gang, og det sker jo ikke hvis man glemmer den, derfor vejledningen.
Vi har gennem årene fået mange varmende tilbagemeldinger om glæden ved at lære disse meditations-teknikker.
Lad mig som eksempel nævne den unge kvindelige soldat der stod overfor at blive udsendt i Afghanistan, og i slutningen af den tilsvarende weekend-retreat kommer og takkede for at hun havde lært meditationsteknikken med at acceptere tanker og tilstande som et vidne eller iagttager, det havde virkeligt givet hende et værktøj, en måde at forholde sig til de tanke og den uro hun havde overfor den forestående udsendelse. Og for at lære dette værktøj er man nødt til igen og igen at blive mindet om at acceptere og slippe tankerne.
Yoga-historier / forklaringer om stillinger: Igen det er forskelligt hvordan man oplever det, en anden deltager på det kursus du deltog på havde arbejdet en del med kraftbetonet fysisk yoga, og var glad for at vi her på dette kursus netop ikke kun lavede stillingerne, men også gik mere i dybden med forklaringer ved instruktionerne.

ANDRE ELEVERS OPLEVELSER
Og endelig: Jeg har efter din mail snakket med flere af de andre deltagere fra kurset, og ingen har haft den oplevelse du beskriver, og i det hele taget gav rigtig mange af de 15 deltagere udtryk for ved afslutning eller efter kurset at det havde været en meget udbytterig weekend, med inspiration i forhold til yoga, afspænding, meditation, og i forhold til måltider, kost & søvn. Netop som hjælp til at havde afstressningen, rekreationen og den indre ro med i dagligdagen.
Et par af eleverne deltog for anden gang, jeg har fået lov til at citere fra en mail fra en af dem (Lissy), som eksempel på hvordan mange har meldt tilbage efterfølgende i årenes løb. Hun sagde desuden at du er meget velkommen til at kontakte hende hvis du vil snakke mere om kurset, vi formidler gerne kontakten.
CITAT fra mail af Lissy’s oplevelse af vores weekend-yogaretreat:
’Kære Laxmi og Gunnar,
En lidt forsinket respons på en lærerig og fantastisk weekend i jeres kyndige hænder.
Det var for mig en helt unik oplevelse at være sammen med jer og de andre kursister. At opleve den ro og balance i alt hvad der foregik uden forstyrrende elementer af nogen art smittede så meget af, så det næsten føltes som en genfødsel selv om det er store ord mener jeg det faktisk. På et eller andet plan blev vi jo afgiftet af din dejlige mad Laxmi og jeres yoga, meditationer osv byggede os op på ny.
Underligt at så vidt forskellige mennesker i løbet af et splitsekund taler med hinanden som om vi havde kendt hinanden altid. Noget andet som for mig var enestående var lørdag aften hvor vi fik lov til at lege igen med sang og dans, jeg havde helt glemt hvordan det føles at lege og have det sjovt også. Det gav det virkeligt meget med at skulle have øjenkontakt, som at se ind i sjælen.
Jeg er jer begge to dybt taknemmelig for den oplevelse og lærdom jeg fik i den weekend.’
Vi synes det er meget flotte ord, og er ydmyge overfor og glade for på deres vegne at mange får så stort udbytte af vores retreats.

SUMMASUMMARUM
Lad os runde af med at sige at vi endnu mere vil bestræbe os på at tydeliggøre hvordan vi kører vores kurser, det kan vi hele tiden blive bedre til.

De bedste hilsener herfra, Laxmi og Gunnar

Gunnar Petersen

Yogaskolen I Aarhus
Vestergade 45
8000 Århus C

Telefon: +45 29 10 10 60
E-mail: info@yogaskolen.dk

De bedste yoga/meditations hold i Århus og Kbh

Yogaskolen er det rareste sted at gå til yoga og jeg kan tydeligt mærke, hvor meget erfaring de har i Købmagergade og Vestergade og så er de fuldstændigt nede på jorden, rar atmosfære.
Jeg føler jeg får mere ud af et hold, på et af de ovennævnte steder, end jeg har gjort nogen andre steder i Kbh og Århus
Kan varmt anbefale deres hold i både yoga og meditation.

18. marts 2014