Ongevraagd bedrijfsprofiel en onjuiste claim over samenwerking
Trustprofile heeft zonder mijn toestemming een reviewpagina voor Servies-en-Zo.nl aangemaakt.
Dat is al opmerkelijk genoeg, maar het wordt pas echt kwalijk wanneer klanten, die op die pagina terechtkomen, een review willen plaatsen. Zij krijgen dan de volgende verklaring te zien:
"Ik ga akkoord met het delen van mijn naam, e-mailadres en bestelgegevens met Trustprofile, onze gekozen partner voor het monitoren van onze reviews."
Dit is onjuist.
Trustprofile is niet onze gekozen partner. Servies-en-Zo.nl heeft nooit een samenwerking met Trustprofile afgesloten, nooit toestemming gegeven voor deze voorstelling van zaken en Trustprofile nooit aangewezen als partner voor het monitoren van reviews.
Het meest kwalijke is dat mijn klanten hierdoor actief de indruk krijgen dat wij met Trustprofile samenwerken, terwijl daar geen sprake van is. Daardoor ontstaat bij consumenten een onjuiste indruk van de relatie tussen Trustprofile en Servies-en-Zo.nl.
Trustprofile deelt kantoor en eigendom met WebwinkelKeur B.V., die tevens eigenaar is van meerdere gelieerde platforms (waaronder ook Webshopchecker). Dat maakt het des te opmerkelijker dat binnen dit gezamenlijke commerciële netwerk ongevraagd bedrijfsprofielen worden aangemaakt en dat er tegenover consumenten een niet‑bestaande samenwerking wordt gesuggereerd.
Ik heb daarom het voornemen deze handelswijze onder de aandacht te brengen bij de daartoe aangewezen instanties, zodat kan worden beoordeeld of consumenten voldoende correct worden geïnformeerd en of de verwerking van persoonsgegevens op deze wijze verenigbaar is met de geldende regelgeving.
Saskia Spreen
---
Update – 22 juni 2026
Sinds mijn oorspronkelijke beoordeling van 2 juni en de reactie van Trustprofile op 12 juni, waarin werd aangegeven dat er “processen zijn aangepast”, is er in de praktijk niets veranderd.
De misleidende partnerclaim staat nog steeds op de reviewpagina, het ongevraagd aangemaakte bedrijfsprofiel is niet verwijderd en klanten krijgen nog altijd de onjuiste indruk dat Servies‑en‑Zo.nl samenwerkt met Trustprofile, terwijl dat niet het geval is.
Daarmee blijft sprake van:
– een onjuiste voorstelling van zaken richting consumenten
– een ongevraagd en ongewenst bedrijfsprofiel
– een vermelding van een niet‑bestaande samenwerking
– een mogelijke onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens
Ik blijf de situatie monitoren en zal deze handelswijze, zoals eerder aangegeven, voorleggen aan de daarvoor aangewezen instanties.

Besvarelse fra trustprofile.com