Håndværkets Ankenævn modarbejder aktivt, at forbrugeren beskyttes af Købeloven og favoriserer håndværkerfirma i modstrid med deres egen sagkyndiges rapport!
I sommeren 2016 skulle firmaet Prolock installere en sikkerhedsdør til over 21.000 kr og et sikkerhedsvindue til over 17.000 kr i soveværelset. Sælger var på besøg i vores hjem og blev ved den lejlighed fuldt informeret om årsagen til behovet for sikkerhedsdør og sikkerhedsvindue. Døren var brugbar, men vinduet var ulovligt og i direkte modstrid med Bygningsreglementet, fordi det ikke opfyldte kravet til redningsåbninger. Derudover havde vinduet alvorlige mangler både som almindeligt soveværelsesvindue og i særdeleshed som sikkerhedsvindue i et soveværelse i gadeplan. Vi betalte derfor for døren; men tilbageholdt pengene for vinduet, indtil det var bragt i brugbar og lovlig tilstand.
Da Prolock var groft usamarbejdsvillige og uforskammede gennem over en måned, klagede vi til sidst til Håndværkets Ankenævn. Efter at Prolock var blevet oplyst om, at vi ville klage, kom de med et forslag til lovliggørelse, der ville gøre vinduet livsfarligt at bruge. Den endelige udformning af klagen blev foretaget af Håndværkets Ankenævn og blev efterfølgende godkendt af os. Den endelige version af klagen indeholdt 8 punkter, som Håndværkets Ankenævn skulle tage stilling til:
Punkt 1 var, at vinduet var ulovligt, fordi det ikke opfylder kravet til redningsåbninger (at personer skal kunne reddes ud af vinduet i tilfælde af brand), og at Prolocks forslag til lovliggørelse ville gøre vinduet ubrugeligt.
Punkterne 2-4 omhandlede, at vinduet havde alvorlige mangler som almindeligt soveværelsesvindue i gadeplan med direkte henvisning til de specifikke punkter i købeloven, fordi det ikke levede op til 3 konkrete krav.
Punkt 5 omhandlede, at vinduet havde alvorlige mangler som sikkerhedsvindue i et soveværelse i gadeplan med direkte henvisning til de specifikke punkter i købeloven.
Punkt 6 omhandlede, at vinduet sammenlignet med det oprindelige vindue havde forringet husets salgsværdi.
Punkt 7 omhandlede, at handlen skulle ophæves, hvis ikke vinduet blev bragt i en lovlig tilstand uden mangler, og at vi skulle holdes skadesfri ved, at Prolock skulle pålægges at udskifte det ulovlige sikkerhedsvindue med et lovligt vindue i samme kvalitet som det oprindelige vindue.
Punkt 8 omhandlede, at Prolock var usamarbejdsvillig som skriftlig dokumenteret af deres mails startende fra det tidspunkt, da vi første gang klagede over vinduet.
Det tog Håndværkets Ankenævn næsten 1 år at komme frem til en afgørelse. I den periode kom Prolock med en længere række direkte løgne i deres skriftlige svar, hvilket vi påpegede og dokumenterede skriftlig for ankenævnet. Prolock fortsatte deres manglende samarbejde ved ikke at ville samarbejde med den sagkyndige fra Håndværkets Ankenævn, og Prolock mødte ikke op, da den sagkyndige skulle besigtige vinduet trods flere kontaktforsøg fra den sagkyndiges side.
Den sagkyndige gav os ret i alle vores påstande om de fysiske egenskaber; men kunne naturligvis ikke tage stilling til Købelovens regler, fordi det er juridisk og derfor hører ind under selve ankenævnet, der ledes af en juridisk dommer. Den sagkyndige skrev i sin rapport, at Prolocks forslag ikke kunne bruges, og oplyste derfor et skøn over prisen for at få vinduet udskiftet med et lovligt og brugbart vindue.
I denne forbindelse gjorde vi Håndværkets Ankenævn opmærksom på, at vinduet dokumenterbart ville blive livsfarligt ved brug, hvis Prolocks forslag blev gennemført.
I modstrid med alle de dokumenterede fakta og i modstrid med ankenævnets egen sagkyndiges rapport, kom Håndværket Ankenævn frem til kendelsen, at klagen var helt ubegrundet, til trods for at ankenævnet selv var nødt til at indrømme, at vinduet var direkte ulovligt. Vi skulle derfor betale 3000 kr til ankenævnet for en uberettiget klage, betale Prolock for det ulovlige vindue, og selv betale for at få det ulovlige vindue udskiftet med et lovligt vindue.
Håndværkets Ankenævn mente, at Prolocks forslag til ændring var helt i orden uanset den fysiske fare, det ville indebære, og afgav den kendelse, at Prolock kunne nøjes med i stedet at lave et nedslag i prisen på 1000 kr, selvom det er 200 kr mindre end det kørselsgebyret inkluderet i Prolocks samlede pris for dør og vindue. Håndværkets Ankenævn sikrede altså aktivt, at Prolock ikke var motiveret for at skulle bringe vinduet i en lovlig og brugbar tilstand.
Håndværkets Ankenævn afviste at tage stilling til klagepunkterne 2-8 med den begrundelse, at de ikke kunne indkalde vidner til det oprindelige besøg af sælger i vores hjem. En meningsløs begrundelse, fordi det ikke kræver indkaldelse af vidner 1) at tage stilling til, hvad man med rette kan forvente i henhold til Købeloven, 2) at se på de indsendte bilag med skriftlige dokumentation for at sælger stadig hævdede, at vinduet havde de ønskede sikkerhedsegenskaber selv efter vores klager over manglerne som sikkerhedsvindue, 3) at afgøre at et ulovligt vindue forringer huset værdi, eller 3) at konstatere, at Prolock ikke samarbejdede som dokumenteret både af de indsendte bilag og af manglen på samarbejde med nævnets egen sagkyndige.
Vi har forsøgt at få ankenævnet til at genoverveje sagen med en konkret gennemgang af alle de specifikke urimeligheder i deres afgørelse, men sagen blev endeligt afvist sidst på efteråret 2017. En helt igennem dybt chokerende oplevelse, at Håndværkets Ankenævn bevidst tilsidesætter købelove, favoriserer et bestemt firma og aktivt støtter et forslag, der dokumenterbart vil bringe forbrugeren i livsfare.
17. august 2018