te mooi om waar te zijn
Mijn ervaring met de “Full Service”-formule van StoryLand Publishing heeft me vooral geleerd hoe belangrijk het is om als beginnende auteur kritisch te blijven en veel vragen te stellen.
Nog geen maand nadat ik mijn manuscript had ingestuurd, kreeg ik al te horen dat men mijn boek wilde publiceren. Kort daarna werd er een afspraak bij mij thuis gemaakt om het contract te bespreken — achteraf gezien toch een eerste red flag — en vrijwel onmiddellijk ontving ik een factuur voor een voorschot van meer dan €2000. Als beginnende auteur wil je natuurlijk graag geloven dat iemand potentieel ziet in jouw boek, dus emotioneel stap je daar makkelijk in mee.
Toch begonnen bij mij de alarmbellen af te gaan toen ik inhoudelijke vragen stelde over de totale kostprijs van bijna €6000, de concrete marketingacties die inbegrepen zouden zijn, de garanties rond aanwezigheid in Standaard Boekhandel en de vele passages in het contract waarin stond dat de uitgeverij nergens aansprakelijk voor kon worden gesteld.
Op mijn vragen kreeg ik vooral vage antwoorden zoals “marketing” en “wij doen praktisch alles”, maar zonder duidelijke opsplitsing of concrete engagementen. Toen ik vroeg om bepaalde beloften — zoals zichtbaarheid in de boekhandel — ook effectief schriftelijk in het contract op te nemen, veranderde de houding snel.
Omdat ik liever via e-mail communiceerde dan telefonisch, zodat alles zwart op wit stond, werd de samenwerking vrijwel onmiddellijk stopgezet met de boodschap dat er “te veel wantrouwen” was. Op mijn vragen kreeg ik reacties zoals: “Wat vreemd dat je dat vraagt.” En toen ik verder verduidelijking vroeg, werd mijn houding zelfs “gortig” genoemd — een woord dat letterlijk zo in een mail naar mij werd gebruikt.
Persoonlijk vind ik het helemaal niet vreemd om duidelijkheid te willen vóór je duizenden euro’s investeert. Integendeel. Het contract voelde voor mij erg vaag aan en ik wilde gewoon begrijpen waar mijn geld precies naartoe ging en welke garanties daar tegenover stonden.
Achteraf ben ik vooral blij dat ik eerst kritische vragen stelde vóór ik betaalde. Het gevoel blijft hangen dat ik net op tijd ontsnapt ben aan een samenwerking die erg duur en tegelijk erg onduidelijk zou zijn uitgedraaid.
Mijn advies aan andere beginnende auteurs:
• lees contracten uiterst grondig;
• vraag exact waarvoor je betaalt;
• laat je niet meeslepen door snelle toezeggingen;
• wees voorzichtig met hoge voorschotten;
• hou communicatie zoveel mogelijk schriftelijk;
• en doe zelf onderzoek naar printing-on-demand, ISBN-kosten, marketing en distributie.
Pas wanneer je die prijzen zelf opzoekt, besef je hoeveel je eigenlijk betaalt voor zulke “full service”-formules. Voor het bedrag dat ik zelf zou moeten investeren bij StoryLand, kan ik nu zelfstandig ongeveer 300 boeken laten drukken én behoud ik zelf de controle.
Dus ja, Joris: ik geloof absoluut in mijn boek. Alleen geloof ik ondertussen ook dat ik het beter zelf kan doen, zonder een samenwerking die mij vooral financieel een kater zou bezorgen.
Ik deel deze ervaring zodat andere auteurs goed geïnformeerd hun keuze kunnen maken. Neem je tijd, stel vragen en negeer nooit de red flags.
Update na reactie Storyland:
Bedankt voor jullie reactie.
Ik wil wel verduidelijken dat de samenwerking niet door mij werd stopgezet, maar eenzijdig vanuit StoryLand nadat ik bijkomende vragen stelde over het contract, de kosten en de concrete invulling van de diensten waarvoor duizenden euro’s gevraagd worden.
Voor mij zijn dat normale vragen wanneer een beginnende auteur zo’n grote investering moet doen. Transparantie en duidelijke communicatie zouden net de basis moeten vormen van vertrouwen.
Wat mij vooral zorgen baart, is dat er geen duidelijke schriftelijke antwoorden kwamen en dat de samenwerking abrupt werd stopgezet zodra ik vroeg om bepaalde garanties zwart op wit te bevestigen.
Daarnaast vind ik het belangrijk dat auteurs beseffen dat StoryLand gevestigd is in Ierland, wat het juridisch veel moeilijker maakt wanneer er achteraf problemen ontstaan. Ook de Vlaamse Auteursvereniging kan hierin weinig betekenen omdat het geen Belgische uitgeverij is.
Mijn advies aan andere beginnende auteurs: neem je tijd, stel veel vragen, lees contracten grondig en laat alles schriftelijk bevestigen vóór je betaalt. Achteraf ben ik vooral opgelucht dat ik eerst kritische vragen stelde voordat ik financieel engagement aanging.

Besvarelse fra storyland.be