Om vi da ikke vil købe noget mere..?
Da min kone og jeg besøgte den to stjernede Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro, var vi enige om, at vi fik ualmindelig velsmagende mad, men vi havde ikke sat os ind i, hvad de fornemme stjerner mere præcist uddeles for.
Indgår restaurantens velkomsthilsen i bedømmelsen? indgår opdækningen i bedømmelsen? indgår eventuel ventetid mellem retterne i bedømmelsen? og indgår for eksempel overdrevet mange forsøg på opsalg i bedømmelsen?
Nej, så vidt vi kan læse, så uddeles stjernerne udelukkende på baggrund af den mad, som serveres. Og her betyder en stjerne, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd", og tre stjerner betyder, at restauranten er "værd at rejse efter".
I det perspektiv er det fuldt fortjent at den gamle landevejskro nær Henne kan smykke sig med to stjerner, for her serveres virkelig veltilberedt og velsmagende mad, og selv om vi bor på nordspidsen af Langeland, så var smagsoplevelsen helt afgjort den lange køretur værd.
Vi fik tre spændende appetizere i form af ”kalvebrisler med Henne hot sauce”, kantareller og noget fransk vandbakkelse fyldt med ost. Hertil fik vi lækket brød – kaldet ”parker house rolls” - med håndæltet smør og havsalt fra Læsø.
Da vi havde købt et prisvenligt september-ophold med tre retters aftensmad, kunne vi frit vælge tre ud af de otte retter, der var på kortet, og vi faldt for, hvad der efter vor mening er Danmarks mest velsmagende saltvandsfisk – nemlig havtaske – ”med knivmusling grenobloise” til forret, pighvar "Veronique med Champagne og caviar sauce” til hovedret samt ”porceret kirsebær med tonka bønne mousse og marcona mandelsorbet” som dessert.
Det var alt sammen særdeles velsmagende til dagens pris – 1.550 kr. per person – men der blev verbalt set slået skår i oplevelsen, for personalet forsøgte konstant at lave et såkaldt mersalg – også kaldet for et opsalg:
Om vi da ikke ville tilkøbe en ekstra supergod appetizer med ”N25 kaluga caviar” (til kun +395 kroner per person), om vi da ikke ville tilkøbe champagne (til + fra 250 kr. per glas per person), om vi da ikke ville tilkøbe en ekstra ret (til +450 kr. per person), tilkøbe ”5 oste fra Neals Yard med figenchutney og knækbrød” (til +395 kr. per person), tilkøbe kaffe (til +125 kr. per person) og så videre.
Da min kone ikke må drikke vin af medicinske grunde, havde jeg valgt at gøre hende selskab ved også at nyde den gode to-stjernede mad med dansk postevand. Men selv om det kom direkte fra vandhanen på kroen, blev det prissat til Michelin-niveau (+75 kr. per person).
Min kone og jeg tager hellere end gerne et nyt ophold på Henne Kirkeby kro, for udover den virkelig velsmagende aftensmad, fik vi et meget luksuriøst og lækkert værelse samt hvad der for os må betegnes som årets bedste morgenmad – endda serveret ved bordet af en habitklædt tjener.
Men næste gang vil vi nyde opholdet meget mere, hvis vi slipper for de mange forsøg på at få os til at købe noget mere end det, vi har bestilt hjemmefra – nemlig ”et ophold der er skabt for jer, der søger en kvalitetsoplevelse uden at sprænge budgettet”.
Hvis vi ville have sprængt budgettet denne onsdag aften i september, så havde vi i stedet købt eftermiddagskaffe med likør eller cognac ved ankomst og kroens tastingmeny med syv glas vin til i alt cirka 15.000 kr. for vor overnatning med morgenmad.
Nu slap vi med 4.350 kr., og det var så afgjort hver en øre værd…
10. september 2025