Min katt hade varit död om jag inte begärt ett andra utlåtande.
Jag tog hit min sexåriga katt med förhöjda levervärden. Efter ultraljud fick jag beskedet att hon hade flera cystor, i princip ingen chans att överleva och borde avlivas. När jag desperat frågade om det verkligen inte fanns något annat att göra blev svaret: ”Sorry, men så är det.”
Som tur var vägrade jag acceptera detta utan ett andra utlåtande och tog hem henne. Hon visade inga andra symptom än just kräkningar och dålig aptit. Hon lekte gosade och sökte kontakt, vilket jag förklarade. Jag sa att det kändes fel att avliva en katt med så mycket livslust varav svaret blev "en katt som inte äter har ingen livslust. Hon är bara positivt lagd."
En annan klinik granskade journalen och samma ultraljud och gjorde en helt annan bedömning. Det som beskrivits som cystor visade sig i stället vara vindlande gallgångar. Vilket inte är ovanligt hos katter.
När jag upphörde med fodret de rekommenderade började hon äta och dricka utan att kräkas och mår nu bra. Hennes värden har sjunkit och hon har gått upp i vikt.
Utöver detta hade hennes kanyl lindats så hårt och tejpats fast i pälsen att hon skrek av smärta när den skulle tas bort. Journalen var dessutom inte komplett ifylld och alla relevanta värden inte tagna.
Jag förstår att veterinärer kan göra olika bedömningar men detta misstag kunde kostat min katts liv!
Hade jag inte sökt en second opinion hade min katt ha varit död idag.
Aldrig mer min veterinär.